Συνίσταται σε κάθε σεζόν η αλλαγή περίπου του 1/3 του νερού που περιέχει η πισίνα, για να ελαχιστοποιήσουμε την περιεκτικότητα σε χλωραμίνες, μεταλλικά άλατα και σταθεροποιητές, που προέρχονται από τη διάλυση του χλωρίου.

Συνιστάται η πλήρης αλλαγή του νερού μετά την πάροδο τριών (3) χρόνων για τις ιδιωτικές πισίνες, και δύο (2) χρόνων για τις επαγγελματικές πισίνες (με νερό πόσιμο, χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα και απαλλαγμένο από μέταλλα). Με την πάροδο του χρόνου, εάν το νερό δεν  ανανεωθεί, τα προϊόντα απολύμανσης χάνουν την αποτελεσματικότητα τους και καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Όσο πιο πολύ φιλτράρουμε, τόσο καλύτερη ποιότητα νερού έχουμε και τόσο μικρότερη είναι η δαπάνη σε χημικά προϊόντα. Το νερό που κυκλοφορεί συνεχώς είναι διαυγές. Το νερό που λιμνάζει γίνεται πράσινο. Τα συστήματα ανακυκλοφορίας και καθαρισμού του νερού που χρησιμοποιεί η Υδροτεχνική Δωδεκανήσου, εξασφαλίζουν τεράστια οικονομία, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιών που χρησιμοποιούμε, είναι ελάχιστη.

Υπάρχει μακροχρόνια απουσία μας και/ή ανεπαρκής επεξεργασία του νερού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η μόνη λύση, εκτός από το άδειασμα της πισίνας, είναι να διαλύσουμε τα άλγη ρυθμίζοντας το pH στο 6,7, βουρτσίζοντας πολύ καλά τα τοιχώματα και τον πυθμένα, κάνοντας χλωρίωση σοκ με διπλάσια δόση (2kg ανά 100 m3).

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ποτέ αυτόματη σκούπα αναρρόφησης γι’ αυτήν την εργασία.
Συνεχές φιλτράρισμα, με αλλαγή των φίλτρων ανά 3-4 ώρες, έτσι ώστε το νερό να αποκτήσει το σωστό χρώμα.
Αφού κάνουμε τα παραπάνω, προσθέτουμε 1,4 lt ανά 100 m3 νερού Αλγοκτόνου (βακτηριοκτόνο & μυκητοκτόνο). Δηλαδή, τη διπλάσια ποσότητα από αυτή της δοσολογίας συντήρησης.
Όταν κατορθώσουμε να επιτύχουμε κρυστάλλινο και υγιεινό νερό, τότε ρυθμίζουμε το χρονοδιακόπτη στις απαιτούμενες ώρες λειτουργίας.

Αναλυτικά:
Όταν η θερμοκρασία νερού είναι μικρότερη από 12οC, τότε φιλτράρουμε για 3 ώρες.
Όταν η θερμοκρασία νερού είναι μικρότερη από 13οC – 20οC, τότε φιλτράρουμε για 6 ώρες.
Όταν η θερμοκρασία νερού είναι μικρότερη από 21οC – 30οC, τότε φιλτράρουμε για 9 ώρες.
Όταν η θερμοκρασία νερού είναι μεγαλύτερη από 30οC, τότε φιλτράρουμε για 12 ώρες.

Σημείωση:
Για να αποφύγουμε στο μέλλον το φαινόμενο του πρασινίσματος, πρέπει να μην αφήνουμε την πισίνα μας χωρίς χλώριο, να κάνουμε χλωρίωση σοκ και να χρησιμοποιούμε συστηματικά αλγοκτόνο.
Δοσολογία: Στα 100 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία συντήρησης 0,5 lt αλγοκτόνο ανά 20ήμερο.

A περίπτωση
Υπάρχει υπερβολική ποσότητα χλωρίου στο νερό της πισίνας μας.α) Φιλτράρουμε συνέχεια και αλλάζουμε συχνά τα φίλτρα για να μην "μπουκώσουν"
β) Αν είναι πολύ έντονες οι οσμές, μπορούμε να περιστρέψουμε το μπουτόν απελευθέρωσης αέρα και επίσης να στρέψουμε το ακροφύσιο εκτόξευσης νερού προς τα πάνω.

B περίπτωση
Το νερό δεν είναι χλωριωμένο σωστά, οπότε δημιουργούνται χλωραμίνες (πρασίνισμα) και παράγονται δυσάρεστες οσμές. Οι χλωραμίνες δημιουργούνται από την αντίδραση υποχλωρικού οξέως με οργανικές ενώσεις (η έντονη μυρωδιά οφείλεται στο χλώριο που εξατμίζεται).
α) Κάνουμε χλωρίωση σοκ
β) Φιλτράρουμε συνέχεια ώστε να εξατμιστεί το χλώριο
γ) Αν είναι πολύ έντονες οι οσμές, μπορούμε να περιστρέψουμε το μπουτόν απελευθέρωσης αέρα και επίσης να στρέψουμε το ακροφύσιο εκτόξευσης νερού προς τα πάνω

Α) Η τιμή του pH είναι πολύ υψηλή.
Λύση: Ελαττώνουμε το pH στο 6,8, βουρτσίζουμε οπωσδήποτε τα άλγη από τα τοιχία και τον πυθμένα της πισίνας.

Β) Υπάρχει ανεπαρκής ποσότητα χλωρίου.
Λύση: Αφού πρώτα ρυθμίσουμε το pH, κάνουμε χλωρίωση σοκ (1kg / 100 m3).

Γ) Ο χρόνος φιλτραρίσματος είναι ανεπαρκής.
Λύση: Συνεχές φιλτράρισμα, με αλλαγή των φίλτρων ανά 3-4 ώρες, έτσι ώστε το νερό να αποκτήσει το σωστό "χρώμα".

Δ) Το ισοθερμικό κάλυμμα έχει αφεθεί μόνιμα πάνω στην πισίνα.
Λύση: Απομακρύνουμε το κάλυμμα και αερίζουμε την πισίνα φιλτράροντας συνεχώς.

Ε) Αντιμετωπίζουμε φαινόμενα όπως: Καταιγίδα - Όξινη βροχή - Κεραυνοί
Λύση: Χλωρίωση Σοκ

Το βασικότερο στοιχείο για την καθαρότητα και τη διαύγεια του νερού (70% του αποτελέσματος) είναι ο χρόνος φιλτραρίσματος (ανακυκλοφορίας του νερού) σε συνδυασμό με τη χρήση κατάλληλων προϊόντων (30% περίπου του αποτελέσματος).

Βουρτσίζουμε οπωσδήποτε τα άλγη από τα τοιχώματα και τον πυθμένα της πισίνας, ώστε να πέσουν σαν αιωρήματα στον πυθμένα και να καθαριστούν με την αναρροφητική σκούπα.

Μετά το πέρας της χειμερινής περιόδου η πισίνα χρειάζεται καθάρισμα. Παρ' όλη την ήπια χειμερινή συντήρηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πυθμένας και τα τοιχία θα χρειάζονται μια μικρή περιποίηση. Αν το νερό είναι πολύ βρώμικο και η πισίνα χρειάζεται άδειασμα ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Αφαιρέσετε το νερό της πισίνας.
Στην περίπτωση που διαθέτετε compact σύστημα φίλτρανσης και ανακυκλοφορίας, αφαιρέστε τα φίλτρα και τους κάδους υποδοχής τους και καθαρίστε το εσωτερικό των μηχανημάτων φίλτρανσης. Πιθανότατα να έχουν συσσωρευτεί φύλλα και χώματα τα οποία πρέπει να αφαιρέσετε. Στην περίπτωση που διαθέτετε συμβατικό μηχανοστάσιο θα πρέπει να κάνετε ένα backwash (αντίστροφη πλύση) έτσι ώστε να καθαρίσει καλά η άμμος εντός του φίλτρου.
Το επόμενο βήμα είναι ο καθαρισμός της τελικής επιφάνειας της πισίνας. Στην περίπτωση που η πισίνα σας είναι επενδυμένη με μεμβράνη, καθαρίστε την με το ειδικό καθαριστικό μεμβράνης. Για κάθε άλλη τελική επιφάνεια χρησιμοποιείστε κάποιο έντονο καθαριστικό και με την χρήση βούρτσας τρίψτε καλά τον πυθμένα και τα τοιχία της.
Αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό της πισίνας σας, γεμίστε με νερό.
Ελέγξτε το pH και το χλώριο του νερού και προχωρήστε στις ανάλογες ρυθμίσεις. Κατ΄εξαίρεση στο άνοιγμα της πισίνας, μια ημέρα μετά τη χλωρίωση shock, προσθέστε 1 lt αλγοκτόνου για κάθε 100m3 (αντί για 0,5 lt).
Ρυθμίστε τις ώρες ανακυκλοφορίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε περιόδου.

Σημαντικό:
Συντηρώντας την πισίνα σας τον χειμώνα διευκολύνετε πολύ το άνοιγμα της πισίνας την άνοιξη, και ταυτόχρονα εξοικονομείτε χρόνο, νερό και χημικά καθαρισμού. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες (info@hydro-tec.gr).

Παρόλο που η πισίνα σας μπορεί να μην χρησιμοποιείται τον χειμώνα, μπορείτε είτε νατην αδειάσετε είτε να την αφήσετε με νερό και να τη συντηρείτε κανονικά.

Η ύπαρξη νερού στην πισίνα ελαχιστοποιεί τις συστολοδιαστολές λόγω των καιρικών συνθηκών, προστατεύει την τελική επιφάνεια από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και συμβάλλει στην μακροζωία του εξοπλισμού της πισίνας.

Κατά τη χειμερινή συντήρηση οι ώρες ανακυκλοφορίας είναι ελάχιστες και συνεπώς η κατανάλωση ρεύματος είναι μηδαμινή. Η κατανάλωση χημικών είναι κατά πολύ μειωμένη και δεν υπάρχει εξάτμιση στο νερό.

Σημαντικό:
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι αντλίες πρέπει να λειτουργούν συνεχόμενα για την αποφυγή παγετού.

Εκτός από την ήπια χειμερινή συντήρηση ή οποία διατηρεί το νερό της πισίνας σε μια χημική ισορροπία υπάρχει και η εναλλακτική λύση του κλεισίματος της πισίνας. Εαν επιλέξετε να κλείσετε την πισίνα, δεν πρέπει να την αδειάσετε.

Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να κλείσετε την πισίνα σας είναι τα εξής:
Ρίχνουμε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα χλωρίου σοκ στην πισίνα καθώς και μια ποσότητα calgiver, ενός ειδικού χημικού το οποίο προλαμβάνει την ανάπτυξη άλγεων.
Βάζουμε την αντλία να δουλέψει για περίπου 4 ώρες έτσι ώστε να διαχυθούν τα χημικά ομοιόμορφα σε όλο τον όγκο του νερού της πισίνας.
Στην συνέχεια βγάλτε προσεκτικά την αντλία από την θέση της και τοποθετείστε την σε μέρος χωρίς υγρασία.
Κλείνουμε τον γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού πίνακα της πισίνας.
Τέλος βάζουμε το προστατευτικό κάλυμμα της πισίνας για να μειώσουμε τον ρυθμό εξάτμισης των παραμένων χημικών αλλά και για να προστατεύσουμε την πισίνα από κάθε λογής στοιχεία που μπορεί να πέσουν μέσα.
Ποτέ δεν αδειάζουμε την πισίνα εάν επιλέξουμε να την κλείσουμε.

Το αλγοκτόνο χρησιμοποιείται προληπτικά για την αποφυγή δημιουργίας άλγεων, βακτηρίων και ιών.

Είναι πολύ συμπυκνωμένο, εξαιρετικά αποτελεσματικό και η δράση του είναι μακράς διάρκειας. Επίσης δεν προκαλεί ερεθισμούς.
Στα 100 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία συντήρησης 0,5 lt ανά 20ήμερο

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε περίπτωση κατάποσης, καλούμε άμεσα γιατρό
Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και καλούμε γιατρό
Αποθηκεύουμε τo προϊόν καλά κλεισμένα σε ξηρό μέρος και μακριά από τα παιδιά

Θα πρέπει να κάνουμε χλωρίωση σοκ:
Πάντα αφού ελέγξουμε ότι το pH βρίσκεται μεταξύ των τιμών 7,2 και 7,6.
Η χλωρίωση σοκ πρέπει να είναι η μόνη ρύθμιση που κάνουμε μέσα στην ίδια μέρα.
Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε χλώριο σοκ ταυτόχρονα με Αλγοκτόνο ή ρυθμιστή pH την ίδια μέρα.
Κατά προτίμηση η επεξεργασία σοκ πρέπει να γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί.
Ρίχνουμε το χλώριο σοκ μόνο στα Καλαθάκια Συγκράτησης Φύλλων.
Στα 100 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία 1 kg. Ποτέ όμως όταν υπάρχουν κολυμβητές στην πισίνα.
Σε υψηλές θερμοκρασίες ή μεγάλο αριθμό κολυμβητών, αυξάνουμε τις δόσεις

Σημειώνουμε:
Πρέπει να περάσουν 5 ώρες συνεχούς φιλτραρίσματος από την προσθήκη χλωρίου σοκ για να μπορούμε να κολυμπήσουμε.
Το χλώριο σοκ χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα μικρόβια, βακτηρίδια και μύκητες που έχουν συνηθίσει στην ποσότητα χλωρίου που απελευθερώνεται από τις ταμπλέτες αργής διάλυσης.
Το χλώριο σοκ έχει μεγάλες συγκεντρώσεις σε ορυκτά άλατα. Όταν χρησιμοποιείται άσκοπα δημιουργεί "γαλακτοειδές" νερό.
Πάντοτε παίρνουμε δείγμα νερού σε βάθος τουλάχιστον 40 cm από την επιφάνεια του νερού, και αυτό διότι η επιφανειακή συγκέντρωση του χλωρίου δεν είναι αντιπροσωπευτική.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το χλώριο σκόνη είναι ερεθιστικό
Σε περίπτωση κατάποσης, καλούμε άμεσα γιατρό
Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και καλούμε γιατρό
Ξεπλένουμε τα χέρια μας μετά την επαφή με το χλώριο
Δεν το αναμιγνύουμε με άλλα προϊόντα
Αποθηκεύουμε το προϊόν καλά κλεισμένο σε ξηρό μέρος και μακριά από τα παιδιά

 

Μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το pH του νερού με τη χρήση των pH PLUS & pH MINUS αντίστοιχα.
Ειδικότερα:
Για να μειώσουμε το pH κατά 0,1 σε κάθε 100 m3 νερού, χρειαζόμαστε 1 kgr pH Minus. Ενώ, για να αυξήσουμε το pH κατά 0,1 σε κάθε 100 m3 νερού, χρειαζόμαστε 0,5 kg pH Plus.
Ρίχνουμε το pH Plus και το pH Minus απ’ευθείας στα καλαθάκια συγκράτησης φύλλων. Για πιο άμεση δράση του pH Plus και του pH Minus, τα διαλύουμε καλά σε δοχείο με νερό, και στη συνέχεια τα προσθέτουμε απ'ευθείας στο νερό, περιμετρικά της πισίνας.
Ανακυκλοφορούμε το νερό για τουλάχιστον 4 ώρες, ώστε να διαλυθεί το προϊόν ομοιόμορφα. Κατόπιν ελέγχουμε το νερό και αν χρειαστεί ξαναρυθμίζουμε, αφού όμως περάσει 1 ημέρα.
Για να ισορροπήσει το pH του νερού της πισίνας μας, μπορεί να περάσει και ένας μήνας. Μέχρι τότε προσθέτουμε αντίστοιχα διορθωτικό pH Plus ή pH Minus.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το pH Plus και Minus είναι ερεθιστικό
Σε περίπτωση κατάποσης, καλούμε άμεσα γιατρό
Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και καλούμε γιατρό
Αποθηκεύουμε τα προϊόντα καλά κλεισμένα σε ξηρό μέρος και μακριά από τα παιδιά

Σημείωση:
Το ιδεώδες pH θα πρέπει να είναι μεταξύ των τιμών 7,2 και 7,6
Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος του pH του νερού της πισίνας, μια φορά την εβδομάδα

Πάντα φροντίζουμε να υπάρχουν ταμπλέτες χλωρίου στα Καλαθάκια Συγκράτησης Φύλλων. Αν όχι, τότε θα πρασινίσει αμέσως το νερό της πισίνας μας.
Λόγω της αργής διάλυσής τους, ελευθερώνουν σταδιακά χλώριο και έναν σταθεροποιητή χλωρίου.
Δεν επηρεάζουν το pH του νερού, δεν περιέχουν άλατα (ασβέστιο, κλπ.) και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των φίλτρων, ούτε έχουν αρνητικές παρενέργειες στο νερό
Τοποθετούμε τις ταμπλέτες χλωρίου μόνο στα Καλαθάκια Συγκράτησης Φύλλων.
Στα 40 m3 νερού χρησιμοποιούμε δοσολογία συντήρησης 1 ταμπλέτα μέχρι την πλήρη διάλυσή της.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Το χλώριο είναι ερεθιστικό
Σε περίπτωση κατάποσης, καλούμε άμεσα γιατρό
Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλένουμε με άφθονο νερό και συμβουλευόμαστε γιατρό
Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό
Αποφεύγουμε να εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις του χλωρίου όταν ανοίγουμε το κουτί
Αποθηκεύουμε το προϊόν καλά κλεισμένο σε ξηρό μέρος και μακριά από τα παιδιά

Για να ελέγξουμε το pH και το χλώριο της πισίνας μας χρησιμοποιούμε το ειδικά test σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:
Αφαιρούμε τα πώματα και ξεπλένουμε τα φιαλίδια.
Βυθίζουμε την συσκευή τουλάχιστον 40 cm κάτω από την επιφάνεια του νερού, μακριά απ’ την μονάδα φίλτρανσης και γεμίζουμε τα φιαλίδια μέχρι τη γραμμή.
Προσθέτουμε με ακρίβεια τις απαραίτητες σταγόνες (4 σταγόνες) RED (κόκκινο) στο ένα φιαλίδιο και τις απαραίτητες σταγόνες (άχρωμο) στο δεύτερο φιαλίδιο.
Επανατοποθετούμε τα πώματα και ανακατεύουμε καλά.
Συγκρίνουμε, στο φυσικό (ηλιακό) φως, το χρώμα του υγρού με το αντίστοιχο χρώμα δίπλα στα δοκιμαστικά φιαλίδια.
Ανάλογα, μειώνουμε ή αυξάνουμε το pH. Προσθέτουμε χλώριο ή, αν το χλώριο είναι πολύ, το αφήνουμε να εξατμιστεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Το Τεστ ενδείκνυται να γίνεται στο χάραμα ή στο σούρουπο, πάντα πριν την προσθήκη χημικών.
Μετά από μερικά δευτερόλεπτα αλλοιώνεται ο χρωματισμός και αλλάζει τελείως. ΜΟΝΟΝ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ.
Το Τεστ Κιτ πρέπει να φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Τα μπουκαλάκια έχουν διάρκεια ζωής 1 χρόνο.

Το νερό της πισίνας χαρακτηρίζεται από μερικούς παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του λειτουργικού της κόστους (κατανάλωση χημικών προϊόντων). Οι παράγοντες αυτοί προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του νερού και επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη δράση των χημικών προϊόντων.

Οι Παράγοντες που επηρεάζουν τη χημική ισορροπία του νερού είναι:

  • Η φυσική ισορροπία (χημική ανάλυση) του νερού
  • Η συχνότητα φίλτρανσης της πισίνας
  • Η θερμοκρασία του νερού
  • Η έκθεση του νερού στον ήλιο (φωτοσύνθεση)
  • Οι πηγές μόλυνσης της πισίνας {το περιβάλλον (φύλλα, γύρη, σκόνη κ.λπ.), η υγιεινή του περιβάλλοντος χώρου και ο αριθμός των κολυμβητών}

Διατηρούμε το χώρο του μηχανοστασίου πάντα στεγνό και καλά εξαεριζόμενο.
Μια φορά την εβδομάδα καθαρίζουμε τη μεμβράνη στη “γραμμή του νερού”. Για τον καθαρισμό ρίχνουμε καθαριστικό αλκαλικής βάσης σε ένα σφουγγάρι και τρίβουμε καλά. Όταν υπάρχει μεμβράνη και η πισίνα είναι άδεια, και αν υπάρχουν άλατα, χρησιμοποιούμε ειδικό καθαριστικό τύπου Viacal.
Oι διεθνείς προδιαγραφές επιβάλλουν, για τις επαγγελματικές πισίνες, την αναπλήρωση 100 λίτρων νερού ανά λουόμενο τη μέρα.
Σε περίπτωση που η τελική επιφάνεια της πισίνας είναι με μεβράνη, τότε δεν ρίχουμε ποτέ στερεά χημικά προϊόντα όπως ταμπλέτες χλωρίου, χλώριο σκόνη και PH minus κατευθείαν στο νερό, γιατί θα δημιουργηθούν λεκέδες στη μεμβράνη. Τα χημικά τα τοποθετούμε είτε στα καλαθάκια των Skimmer είτε σε ειδικές συσκευές όπως ο χλωριωτής ταμπλετών.
Όσο γεμίζουμε την πισίνα μας με νερό, προσέχουμε να μην ξεκουμπωθεί ο οδηγός της μεμβράνης περιμετρικά κάτω από το επιχείλιο.
Ανεπαρκής καθαρισμός των φίλτρων μπορεί να καταστρέψει τα στεφάνια ή να δημιουργήσει ακόμη και βλάβη στις αντλίες, ή να υπάρξει απώλεια της χημικής ισορροπίας του νερού. Για τα compact συστήματα πριν & μετά από κάθε σκούπισμα του πυθμένα οπωσδήποτε αλλάζουμε ή καθαρίζουμε τα φίλτρα. Για τα φίλτρα άμμου συνιστώνται ανάστροφες πλύσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Δεν αφήνουμε την πισίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς νερό, και ιδίως αν δεν υπάρχει σκέπαστρο.
Χαμηλή στάθμη νερού προκαλεί βλάβη στις αντλίες.
Διατηρούμε τη στάθμη στα 3/4 του skimmer.
Κάθε 2 με 3 χρόνια το πολύ κάνουμε service στην αντλία μας.

Το ιδανικό ύψος νερού είναι 10 εκ. κάτω από το επιχείλιο ή τρία τέταρτα του ύψους του skimmer.. Η βαλβίδα επιβεβαιώνει ότι κάποια χιλιοστά της επιφάνειας του νερού μπαίνουν στο skimmer. Αν η βαλβίδα δεν υπάρχει ή δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να κάνει το skimmer να πάρει μεγαλύτερη ποσότητα νερού από όση χρειάζεται αναιρώντας έτσι την αποτελεσματικότητα του skimmer να αφαιρεί τις ακαθαρσίες από το νερό. Μεγάλο τμήμα των ακαθαρσιών θα περάσουν το skimmer χωρίς να φιλτραριστούν. Επίσης η βαλβίδα επιβεβαιώνει ότι οι ρύποι δεν θα επιστρέψουν στο νερό. Η βαλβίδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αντικαθίσταται σε περίπτωση που είναι ελαττωματική

Διαδικασία Προσθήκη Χημικού Δοσολογία
Για αύξηση του pH Sodium Carbonate (Soda Ash)  
Για μείωση του pH Sodium Bisulphate (Dry acid)  
Για αύξηση της ολικής αλκαλικότητας Sodium Bicarbonate 3 Kg / 100 m3
Για μείωση της ολικής αλκαλικότιτας Sodium Bisulphate (Dry Acid) 2 Kg / 100 m3
Για αύξηση της σκληρότητας Calcium Chloride 2 Kg / 100 m3
Για μείωση της σκληρότητας Αντικαταστήστε μέρος του νερού  
Για μείωση των ολικών αιωρούμενων στερεών Αντικαταστήστε μέρος του νερού  
Για αύξηση του Cyanyruc acid (σταθεροποιητή) Chlorine stabilizing agent 2 Kg / 100 m3
Για μείωση του Cyanuric acid (σταθεροποιητή) Αντικαταστήστε μέρος του νερού  
Πρόβλημα Τι δημιουργεί το πρόβλημα και πως το αντιμετωπίζουμε
Θολό νερό Το pH δεν είναι ρυθμισμένο σωστά: Ρυθμίστε ξανά το pH στο 7.4 και προχωρήστε με shock τις πισίνας.
Τα επίπεδα χλωρίου είναι πολύ χαμηλά: Προχωρήστε με shock treatment και χρησιμοποιήστε το χημικό ('ονομα χημικού). Να γίνουν τα φίλτρα backwash αρκετές φορές, και αφήστε τα να δουλέψουν συνεχώς μέχρι να παρατηρηθεί βελτίωση
Ανεπαρκής φιλτράρισμα: Αυξήστε τον χρόνο φιλτραρίσματος.
Υπέρ-σταθεροποίηση: Ελέγξτε τον σταθεροποιητή (Cyanuric acid). Αν το αποτέλεσμα είναι >200ppm τότε αδειάστε περίπου το μισό νερό της πισίνας.
Το Nερό πρασινίζει Δημιουργία άλγης: Ακολουθήστε την διαδικασία shock treatment, μετά κάνετε backwash το φίλτρο, προσθέστε χημικό flocculant μέσα στο skimmer και χρησιμοποιήστε ένα δυνατό algaecide.
Υπέρ-σταθεροποίηση: Βλέπε πιο πάνω.
Μαύρο / Κόκκινο / Καφέ νερό Υπάρχει σίδηρο ή μαγγάνιο στο νερό: Ρυθμίστε ξανά το pH στο 7.4 και προχωρήστε με shock treatment τις πισίνας, μετά προσθέστε χημικό flocculant, σταματήστε το φιλτράρισμα για 12 ώρες και μετά σκουπίστε την πισίνα.
Έντονη μυρωδιά χλωρίνης.
Κάψιμο στα μάτια και στο δέρμα
Τα επίπεδα του ελέυθερου χλωρίου είναι χαμηλά, παρουσία πολλών chloramines: Προχωρήστε με shock chlorination treatment ή oxy-shock.
Το pH είναι χαμηλό: Ρυθμίστε ξανά το pH περίπου στο 7.4.
Δυσκολία στο να διατηρείτε
το σωστό επίπεδο χλωρίου
Ανεπαρκής χλωρίωση στην παρουσία πολλών λουόμενων: Προχωρήστε με shock chlorination treatment και ρυθμίστε ξανά το pH περίπου στο 7.4
Λάθος pH Ψηλό pH: Προσθέστε Sodium Bisulphate(Dry acid)
Χαμηλό pH: Προσθέστε Sodium Carbonate (Soda Ash)
Ψηλή πίεση στο φίλτρο Το φίλτρο έχει κλείσει: Ακολουθήστε την διαδικασία backwash.

 

Στην αγορά ενός κλιματιστικού πρωταρχικό ρόλο παίζει η ισχύς του. Με τον όρο "ισχύς” εννοούμε το ποσό της θερμότητας που χρειάζεται να αφαιρέσει το κλιματιστικό από το χώρο, έτσι ώστε η θερμοκρασία να μεταβληθεί, ανά χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την μεταβολή αυτή. Στο χώρο των κλιματιστικών, η ισχύς υπολογίζεται σε "BTU” (British Thermal Unit). Ο υπολογισμός της ισχύς που πρέπει να έχει το κλιματιστικό για να μπορεί να ψύξει το χώρο, αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία.

Ενδεικτικά στη συνέχεια αναφέρονται οι πιο σημαντικοί:
Τον όγκο του χώρου που θέλουμε να ψύξουμε
Τα υλικά κατασκευής του κτιρίου (ύπαρξη μόνωσης/ αλουμινένιων κουφωμάτων)
Τον όροφο στο οποίο βρίσκεται ο υπό εξέταση χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος)
Τον προσανατολισμό του χώρου
Το πλήθος των ανθρώπων που υπάρχουν στο χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού
Την ισχύ των υπόλοιπων ηλεκτρικών συσκευών που υφίστανται στο χώρο

Παρατίθεται ενδεικτικός πίνακας που συσχετίζει την ισχύ του κλιματιστικού με το εμβαδό του χώρου για τον οποίο προορίζεται. Με τη βοήθεια του πίνακα θα αποφύγουμε την αγορά ενός υπερβολικά μικρού ή μεγάλου μηχανήματος (από πλευράς BTU).

Ενδεικτικός πίνακας συσχέτισης BTU και εμβαδού δωματίου:

Εμβαδο δωματίου m2 Προτεινόμενα BTU
9 - 13 7000
13 - 18 9000
18 - 25 12000
25 - 30 14000
30 - 35 16000
35 - 40 18000
40 - 45 20000
45 - 55 22000
55 - 65 24000
Ο αριθμός που προκύπτει από τον παραπάνω εμπειρικό κανόνα πρέπει να αυξηθεί στις εξής περιπτώσεις:
  •  Εαν το δωμάτιο είναι ηλιόλουστο κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας αύξηση 10%
  •  Eαν στο δωμάτιο υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα αύξηση κατά 4.000 BTU
  •  Εαν στο δωμάτιο υπάρχουν συνεχώς περισσότερα από δύο άτομα αυξηση κατά 600 BTU ανά άτομο

Εάν το κλιματιστικό είναι ιδιαίτερα μικρό τότε θα είναι ανεπαρκές για τη ψύξη του χώρου και θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, αυξάνοντας την κατανάλωση και την πιθανότητα εμφάνισης βλάβης. Από την άλλη εάν το κλιματιστικό είναι αρκετά μεγάλο, τότε θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα την αδυναμία αφύγρανσης του χώρου και την μη αποδοτική, από πλευράς κατανάλωσης, λειτουργία του. Συνεπώς η άποψη ότι το κλιματιστικό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, από πλευράς BTU, αποτελεί ανακρίβεια.

Κατά την εγκατάσταση
Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ο οποίος να αερίζεται επαρκώς και να είναι προστατευμένος από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία
Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη
Ο θερμοστάτης δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε λαμπτήρες φωτισμού ή σε απευθείας έκθεση στον ήλιο

Κατά τη χρήση
Η θερμοκρασία του θερμοστάτη να είναι μεταξύ 22 & 26°C
Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ρυθμίζεται ποτέ κάτω από τους 22°C
Μη βάζετε το θερμοστάτη σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από την επιθυμητή όταν ανάβετε τη συσκευή. Το δωμάτιο δε ψύχεται γρηγορότερα, απλά σπαταλάτε ενέργεια

Κατά τη συντήρηση
Τα φίλτρα πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρά (καθαρισμός 1-2 φορές το μήνα).
Η κατάσταση του ψυκτικού υγρού και των σωληνώσεων πρέπει να ελέγχονται συχνά, για να αποφεύγονται τυχόν διαρροές.
Η κακή συντήρηση των κλιματιστικών δεν έχει μόνο συνέπειες στην ενεργειακή τους κατανάλωση, αλλά και στην υγεία μας (νόσος των λεγεωνάριων και άλλες πνευμονικές παθήσεις)

Η συντήρηση του κλιματιστικου είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη χρήση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η σωστή και περιοδική συντήρηση του κλιματιστικού μείωνει την πιθανότητα κάποιας σοβαρής βλάβης καθώς επίσης μειώνει και την κατανάλωση ενέργειας. 

  Τα κλιματιστικά σταθερών στροφών σταματούν τη λειτουργία του συμπιεστή (εξωτ. μονάδα) όταν φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο. Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει κάποιο όριο, ο συμπιεστής επανεκκινεί. Οι διαρκείς επανεκκινήσεις απαιτούν σημαντικές ποσότητες ενέργειας, το οποίο σημαίνει αύξηση του κόστους χρήσης του κλιματιστικού. 

  Στα κλιματιστικά inverter, ο συμπιεστής ξεκινά τη λειτουργία του χωρίς να σταματάνε. Οι στροφές λειτουργίας ρυθμίζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στον χώρο. Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, ο συμπιεστής λειτουργεί ελάχιστα για την διατήρη της θερμοκρασίας, το οποίο είναι λιγότερο ενεργοβόρο από τις συχνές επανεκκινήσεις.

  • Λιγότερη κατανάλωση έως 50%
  • Χαμηλότερα επίπεδα θορύβου
  • Μεγαλύτερη απόδοση στη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.
  • Μόνωση-Σκίαση του κλιματιζόμενου χώρου.
  • Συχνό καθάρισμα φίλτρων
  • Αποφυγή χρήσης συσκευών που παράγουν θερμότητα.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διάρκεια παραμονής μέσα στο υδρομασάζ. Όμως στις περιπτώσεις που η θερμοκρασία του νερού είναι αρκετά υψηλή προτείνεται να παραμένετε μέσα μέχρι 15 λεπτά. Μπορείτε να παραμείνετε περισσότερο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, πίνωντας αρκετό νερό.

Υπάρχουν ειδικά αρωματικά έλαια για υδρομασάζ τα οποία δεν επηρεάζουν την ισορροπία του νερού, ιδανικά για χαλάρωση.

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν οτι πολλά απο τα επικίνδυνα που υπάρχουν στο νερό όπως μόλυβδος, χημικά εντομοκτόνα, χλώρια, νιτρικα κλπ είναι υπεύθυνα για διάφορες ασθένειες.

Η διάρκεια ζωής του ανταλλακτικού εξαρτάται από:

  • Την παροχή του νερού, δηλαδή.
  • Τον βαθμό καθαρότητας του νερού.
  • Το μέγεθος πόρου του φίλτρου.

Όταν το νερό είναι πολύ βρώμικο και το ανταλλακτικό που χρησιμοποιούμε έχει μικρό πόρο, τότε το ανταλλακτικό θα βουλώσει γρήγορα. 

Η διάρκεια ζωής του ανταλλακτικού μειώνεται όταν:

  • Η παροχή νερού που περνάει από το φίλτρο ανά ημέρα είναι μεγάλη.
  • Το νερό είναι πολύ βρώμικο.
  • Ο πόρος του ανταλλακτικού είναι μικρός.

Η ιδανική λύση είναι η τοποθέτηση ανταλλακτικού 25μ στην κεντρική παροχή και ανταλλακτικού 1 ή 5μ στην βρύση πόσιμου νερού.

Όταν συσσωρεύονται πολλές βρωμιές και γεμίζουν οι πόροι του φίλτρου τότε το νερό δυσκολεύεται να περάσει από μέσα. Αυτό προκαλεί μείωση της πίεσης και παροχής του νερού.

Τα περισσότερα φίλτρα νερού, εκτός απο αυτά της αντίστροφης όσμωσης δεν αφαιρούν τα άλατα. Αποτρέπουν όμως την συσσώρευση σε σωληνώσεις και συσκευές.

Μπορούν περισσότερα απο ένα διαμερίσματα να χρησιμοποιούν απο κοινού ένα φίλτρο κεντρικης παροχής, πρέπει όμως να επιλεγεί φίλτρο μεγαλύτερου μεγέθους.